Liguster

Wij kweken haagplanten en hebben voor u uit alle Ligustersoorten de beste Ligustersoorten geselecteerd die zeer geschikt zijn voor een Ligusterhaag. Liguster behoren tot de beste en gunstigste haagplanten. Deze sterke planten geven een authentieke uitstraling. 

  • Ook op klei toepasbaar.
  • Onze selecties zijn sterke en gezonde planten.
  • Goed voor vogels en vlinders.
  • Zeer winterhard.
  • Gunstige planten.
  • Kan in de volle zon en in de schaduw.
Liguster

Onze Ligustersoorten

Liguster Atrovirens: Deze Liguster Atrovirens vertakt zeer fijn en geeft veel privacy. Oudere planten laten ook de bladeren het gehele jaar hangen. Vanwege deze eigenschap wordt deze Liguster ook wel de Wintergroene Liguster genoemd. De bladeren van de Liguster Atrovirens groeien bossig aan de struik, zijn klein en groen.

Haagliguster ovalifolium: Deze Haagliguster ovalifolium vertakt zeer fijn. Hij heeft als bijkomend voordeel dat hij een smalle opgaande groeiwijze heeft. Toepasbaar in kleine tuinen en laat zich gemakkelijk snoeien. Deze is geschikt voor zowel een lage als een hoge haag. De bladeren van de Haagliguster groeien bossig aan de struik, zijn lichter dan de Atrovirens en hebben een ovale vorm.

Wij kweken haagplanten en hebben uit alle Ligustersoorten de beste Ligustersoorten geselecteerd die zeer geschikt zijn voor een Ligusterhaag. Deze bieden we niet alleen aan u aan omdat ze goed geschikt zijn voor een haag maar ook omdat deze soorten Liguster gezond en sterk zijn. Ze dragen bij aan een gezonde en groene omgeving voor iedereen.

Stel uw vraag aan Matthijs

U kunt bij mij terecht met al uw vragen over haagplanten

Liguster

Eigenschappen van de Liguster

Sommige Ligustersoorten zoals de Liguster vulgare komen van nature voorkomt in België. Ze zijn erg goed bestand tegen ons klimaat. Het is daarom ook een logische keuze als haagplant.

Een Ligusterstruik is een gezonde en sterke plant. Ze worden van oudsher al veel gebruikt om hagen van te maken en zijn nu nog steeds één van de bekendste haagplanten. De Liguster heeft een authentieke uitstraling en heeft mooie groene kleuren. Een Liguster struik kenmerkt zich ook door de kleine bladeren die bossig aan de struik groeien. Oudere planten kunnen de bladeren laten hangen in de winter en de herfst, maar dit is niet altijd het geval. Ter bescherming laat hij zijn bladeren vallen als het winterse weer erger wordt.  Vanwege zijn eigenschap om zich te kunnen beschermen tegen weersomstandigheden is de Liguster een supersterke plant. Indien de Ligusterplanten beschut staan, zijn ze ook eerder geneigd om de bladeren te laten hangen.

De ligusterhaag vertakt zeer fijn waardoor u volle mooie planten krijgt. Door deze sterke fijne vertakking geeft deze haag veel privacy ondanks dat hij de bladeren kan laten vallen. De vertakking van de Liguster trekt ook allerlei vogels en dieren aan. De Liguster geeft door de fijne vertakking biedt de Liguster veel beschutting en de mogelijkheid om te nestelen.

Aan de Ligusterstruik groeien zwarte bessen en witte, kleine en geurende bloemetjes. Een groot deel van de bloemen en de bessen zullen niet tot ontwikkeling komen omdat deze weggesnoeid worden in het voorjaar. De bessen en de bloemen zijn gewild bij bijvoorbeeld vogels en vlinders. Door Liguster aan te planten als haag draagt u bij aan de biodiversiteit in uw omgeving en helpt u een handje in de afname van allerlei soorten dieren in ons milieu.

Ligusterstruiken stellen weinig eisen aan de standplaats en groeien op alle grondsoorten zoals klei. De planten kunnen in de volle zon of in de schaduw geplant worden. Op plaatsen waar het water niet weg loopt, groeit de Liguster niet.

Liguster

Liguster wintergroen

Men kan niet zeggen dat een Liguster wintergroen is. De Liguster Atrovirens staat ook bekend als de Wintergroene Liguster. Dit is niet helemaal correct. Des te ouder de Ligusterstruiken des te sneller laat hij zijn bladeren hangen in de winter en de herfst. Dit geldt overigens ook voor onze Haagliguster. Al zal de Liguster Atrovirens de bladeren sneller laten hangen in de winter. De Liguster laat ter bescherming de bladeren vallen. Staan de planten op een beschutte plek dan is hij sneller wintergroen dan dat hij bijvoorbeeld op een plek staat waar de wind de vrije hand heeft. Als de Liguster de bladeren laat vallen, zal hij altijd weer mooi uitlopen in het voorjaar met nieuwe bladeren. Wilt u een haag met de garantie dat deze altijd wintergroen is, dan is de Liguster niet de beste optie. Wilt u een Liguster Wintergroen planten dan is de Liguster Atrovirens de beste soort om aan te planten.

Hoe snel groeit Liguster

De soorten Liguster die wij aanbieden groeien relatief snel. Ze kunnen tussen de 30 en 60 centimeter per jaar groeien. Is de Ligusterhaag hoger dan 2 meter dan neemt de groeisnelheid ook iets af per jaar. Hoe snel groeit Liguster is ook afhankelijk van de verzorging van de planten. Deze planten zijn erg sterk en gedijen goed in ons klimaat. Het spreekt voor zich dat ze beter en sneller groeien als ze goed verzorgd worden. Dit komt ook de groeisnelheid ten goede.

Liguster

Ligustrum

De Latijnse naam van de Liguster is Ligustrum. De Ligustrum is een houtige plant en afkomstig uit de Oleaceae oftewel een geslacht van de Olijffamilie. In België is Liguster één van de geslachten van de Olijf die van nature voorkomt. De Zwarte bessen die aan de Liguster groeien hebben zelf een sterke gelijkenis met de olijven die we eten.

De bessen aan de Ligustrum zijn voor mensen niet eetbaar maar giftig! Ruim de bladeren van de Ligustrum goed op na het snoeien. Vogels vinden deze bessen heerlijk en dat is ook een reden dat een haag van Ligustrum vogels aantrekt. Voor mensen en dieren zoals schapen en paarden zijn de bessen wel giftig. Deze dieren eten van nature niet van deze planten maar kunnen per ongeluk tijdens het grazen wel snoeisel opeten.

Liguster kopen

Liguster planten

Op onze pagina: Aanplant Tips & Tricks hebben we voor u een handleiding gemaakt hoe u een Ligusterhaag aan kunt planten. Volg de tips die we geven en de Ligusterhaag zal een goede start krijgen en kan meteen gaan groeien.

Wij bieden tevens een aanplantservice aan. Indien u vrijblijvend een offerte aan wil vragen voor de aanplant, kijk dan op onze pagina over de aanplantservice  voor de informatie de we nodig hebben om een offerte te maken.

Wanneer Liguster planten

Wanneer Liguster planten is afhankelijk van de kweekwijze van de planten. Liguster in pot kan het gehele jaar aangeplant worden. Liguster met een kluit kunnen van september tot en met mei aangeplant worden en planten met blote wortel kunnen van oktober tot en met april aangeplant worden. De goedkoopste planten zijn die met blote wortel. Deze bieden we niet meer aan omdat er altijd uitval is in een haag die aangeplant wordt met blote wortel. Wij garanderen met onze kluit- en potplanten een goede haag die gaat groeien.

Liguster haag kan in de winter geplant worden. Indien de grond bevroren is dan kan de Ligusterhaag in de winter niet aangeplant worden omdat men immers niet in de grond kan werken. De winter is een prima plantperiode. Let op indien u planten in ver in het voorjaar of de zomer aan gaat planten. Dat is geen probleem maar de planten hebben dan meer verzorging nodig in de vorm van water.

Liguster kopen

Hoeveel Liguster per meter

Hoeveel Liguster per meter berekent u gemakkelijk in onze website. Op de overzichtspagina van de planten berekent u gemakkelijk het aantal planten per meter. U ziet dan hoeveel Liguster u per meter nodig hebt en de prijs van de haag in die lengte.

Liguster in pot

Een Liguster in pot of een bloembak planten raden wij af. De Liguster die wij aanbieden zijn niet goed geschikt voor in de pot of in een plantenbak. De meeste planten die de hoogte in willen groeien zijn daar niet geschikt voor. De planten willen met de wortels ver de grond in en dat kan niet in een afgesloten bak of pot. Het zal meestal geen mooie plant worden in een pot. Wij kweken wel in een pot de planten. Dit is goed voor de planten maar ze kunnen niet voor altijd in de pot blijven staan. Wij verkopen de planten als het wortelgestel in de pot volgroeit is. Daarna zullen ze in de grond aangeplant moeten worden.

Stel uw vraag aan Matthijs

U kunt bij mij terecht met al uw vragen over haagplanten

Ligusterhaag

Onderhoud en verzorging van een Liguster haag

Onze Ligusterstruiken zijn sterke en gezonde planten. Om een mooie haag te maken en te houden hebben ze echter wel verzorging nodig in de vorm van water, snoei en mest.

Liguster water geven

Vooral na de aanplant en tijdens extreem droge periodes is het belangrijk om de Liguster water te geven. Op onze pagina over verzorging staat een handig schema waarmee je de planten goed kunt voorzien van water. Een gemakkelijke manier om een haag van water te voorzien is een druppelslang. Deze legt u gemakkelijk na de aanplant bij de haag. Tijdens het bestellen kunt u gemakkelijk een druppelslang van hoge kwaliteit toevoegen aan uw haag. Kijk ook na het water geven of de aarde ook daadwerkelijk goed vochtig is.

Liguster bemesten

Wanneer Liguster bemesten? Wij raden aan om de Liguster 2 maal per jaar mest te geven. Dat kan het beste in het voorjaar rond april als de planten weer voor de eerste keer gaan groeien en net na de zomer rond de maand september. Vergeet niet na de aanplant de Liguster meteen te bemesten. U kunt ook een mestkorrel verwerken tijden de aanplant. Wij adviseren altijd om een biologische meststof te gebruiken als meststof. Dit is het beste voor dier en milieu. Wij bieden onze biologische mestkorrel die we op onze kwekerij gebruiken ook aan voor onze klanten. Tijdens het bestellen kunt u gemakkelijk de mest toevoegen aan uw haag.

Ligusterhaag

Liguster snoeien

Wanneer Liguster snoeien? Net na de winter in de maanden april of mei kunt u het beste de Liguster snoeien voor de eerste keer. Net na de zomer kunt u nogmaals de Ligusterhaag snoeien.

De Ligusterhaag snoeien is het gehele jaar door geen probleem en een tak wegknippen die in de weg zit kan altijd. Voor het mooiste resultaat houd u de maanden april en mei aan. Let op met het snoeien van de Liguster als het warm is en de zon volop schijnt. Dan heb je kans op verbranding van de takken. Als het vriest kan men ook niet snoeien. Dan heeft u kans dat de net gesnoeide takken in zullen vriezen. De planten hertstellen wel weer in de lenten en de zomer van eventule schade.

Ligusterhaag kopen

Liguster haag kopen

U kunt met gemak en veilig Liguster kopen bij Hogehagen. Selecteer het aantal meter Ligusterhaag, voeg eventueel druppelslang en biologische mestkorrel toe aan uw haag en reken veilig af. Tijdens het bestellen kiest u uw eigen leverdatum en wij zorgen ervoor dat uw Liguster gezond en goed bij u aankomt. Wij kunnen onze Liguster voordelig aanbieden omdat wij deze zelf kweken. Wij staan voor kwaliteit en geven garantie op onze planten. Wenst u voordelig een mooie Ligusterhaag te kopen van hoge kwaliteit dan bent u bij ons aan het juiste adres.  Heeft u vragen of opmerkingen over Ligustrum kopen, neem contact met ons op.

Alternatieve haag voor de Liguster haag

Wij zijn gespecialiseerd in haagplanten. Bent u op zoek naar een wintergroene haag dan zijn mogelijk ook de Laurier en de Conifeer geschikt voor u. Liguster heeft een authentieke uitstraling. Een plant met karakter die ook authentieke uitstraling heeft is de Beukenhaag. Wij kweken ook de Niet Woekerende Bamboe. Deze planten groeien ook dicht en zijn wintergroen. Deze planten zijn meer in opkomst en hebben veel voordelen. Heeft u vragen over een haag? Neem contact met ons op.